Om oss

Kvaliteten på ett hantverksföremål är till stor del beroende på de kunskaper och den skicklighet människan bakom verket besitter. Många gamla hantverk har försvunnit och med dem kunskapen om hur det hela " gick till "

Vi på V.Fongs Gelbgjuteri i Gränna är glada att kunna föra ett ovanligt hantverk vidare. I 5 generationer har vi arbetat med metallhantverk , först 2 generationer guldsmeder sedan gelbgjutare. Guldsmederna Johan Fredrik och Carl Edvard Fong utförde inte bara arbeten i dom ädlare metallerna utan arbetade också i mässing samt renoverade allehanda metallföremål. Viktor Fong startade sitt gelbgjuteri 1906.

Vårt arbete idag går i stort sett till som det alltid har gjort. Gjutsanden packas för hand kring en modell i s.k. formflaskor. Degeln med den smälta metallen hämtas ur ugnen med sotiga gripverktyg . Varje fyllning liknar ett fyrverkeri med gnistor och rök. De gjutna råämnen som sedan skall blir skinande blanka ljuskronor , ljusstakar mm. måste först filas, svarvas och slipas.

I vår produktion finns det ca. 70 olika modeller på ljuskronor, ett 20 tal modeller på lampetter, ljusstakar, klockor, portklappar , rockhängare mm. Det är modeller som passar i både kyrka, slott och stuga.

Till kyrkor tillverkar vi också dopfat, piscinor, psalmsiffror, ljusbärare mm.

Vi utför också renovering av metall föremål och belysningsarmaturer. De kunskaper vi har om stilar och konstruktioner har lett till att vi har blivit specialister på renovering av äldre ljuskronor både metall och kristall.

V.Fongs Gelbgjuteri ligger, där det alltid har legat, vid grännabergets fot strax intill kyrkan och Andreemuseet. I vår utställningslokal visar vi en del av vad vi tillverkar. Kanske har du en egen ritning eller ide på något du vill ha tillverkat ?

Kom då till oss. Vi delar gärna med oss av vår erfarenhet och kunskap.

Vill ni läsa mer om företagets historia? Klicka här!